In Museum Veere is vanaf 9 december de tentoonstelling Veerenaren Vastgelegd, Fotoarchief Leonard den Beer Poortugael (1938-2017) te zien. De fototentoonstelling laat in de Schotse Huizen en het Stadhuis een selectie zien van het werk van de markante Veerse stadsfotograaf Leonard den Beer Poortugael, die in december 80 jaar zou zijn geworden. Uit de vele tienduizenden foto’s die 'Den Beer' - zoals hij ook wel werd genoemd - naliet, maakte samensteller Adri Franke een selectie. Centrale thema’s zijn 'Veerse koppen' en 'Veerenaren aan het werk' met foto’s waarin de Veerse werkende bevolking in sfeervolle zwart-wit foto's is vastgelegd.

De Lichtflits

Jonkheer Willem Leonard Den Beer Poortugael verhuisde als zevenjarige vanuit Deventer naar Veere waar zijn vader in 1946 burgemeester werd. Toen hij veertien jaar was, in 1953, begon hij met fotograferen en hield dat de rest van zijn leven vol. De Veerenaren waren het gewend: Leonard had altijd zijn camera in de aanslag en legde hun wel en wee decennialang vast. In 1967 startte hij een fotowinkel in de Oudestraat: ‘de Lichtflits’. Deze winkel, die gaandeweg een foto-, kaarten- en boekenzaak werd en uiteindelijk in de voormalige pastorie op de Markt gevestigd was, dreef hij tot zijn dood in juli 2017. Hier woonde hij tussen de boeken- en kaartenrekken en de talloze ingelijste foto’s van Veere en zijn bewoners in vroeger jaren.

Stichting

De erven van ‘Den Beer’,  zoals hij in Veere wel genoemd werd, onderkenden de historische waarde van het enorme fotoarchief, meer dan 120.000 negatieven, dat het excentrieke familielid aan hen naliet. Zij richtten de 'Stichting Beheer Archief Den Beer Poortugael' op. Veerenaar Adri Franke, die door de jaren heen een hechte vriendschap met de fotograaf had opgebouwd, nam de ordening en digitalisering van het archief op zich. De expositie, georganiseerd door Museum Veere en de Stichting is een eerbetoon aan de Veerse fotograaf.

Familie

In het Stadhuis wordt aandacht besteed aan werk van de grootvader van Leonard: A. W. den Beer Poortugael, een Amersfoortse artillerieofficier en kunstenaar. Deze kunstminnaar schilderde in de jaren ’20 regelmatig in Veere. Zijn liefde voor Veere sloeg over op zijn zoon Idzerd Frans. Deze poogde na de oorlog om, vanuit zijn werk op de gemeentesecretarie van Deventer, benoemd te worden tot burgervader van het schilderachtige Zeeuwse stadje. Met succes: in 1946 hield hij met veel gevoel voor decorum zijn intocht. In staatsiekostuum, zittend in een rijtuig, geflankeerd door 30 ruiters. Op de jonge Leonard maakte dit een verpletterende indruk. Vorig jaar werd Leonard in stijl in een rijtuig naar zijn laatste rustplaats gereden.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling Veerenaren Vastgelegd - Fotoarchief Leonard den Beer Poortugael (1938-2017) is te zien in Museum Veere van 9 december 2018 tm 31 januari 2019.

Foto's: © Stichting Beheer Archief Den Beer Poortugael

Meer uitgelichte exposities en evenementen:

Museumgids Nederland

Selecteer de datum waarop u een museum wilt bezoeken